Nem aaaazt! Az irányjelzőt! :-)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr951853411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titan 2010.03.24. 11:49:58

Igazán nem kötekedésből, de buszsávra emlékeim szerint rákanyarodni és csúnya dolog :) Persze az irányjelzés hiánya nagyobb problémákat tud okozni...

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.03.24. 16:11:02

@titan: Szia! Üdv a blogomon! :-)
Nem úgy van! Lekanyarodáskor, illetve rákanyarodáskor a ki-, illetve besorolás időtartamára igénybe lehet venni. Ha megnézed a klippet, látod is a záróvonal mellett a szaggatott fölfestést, amin keresztül el kell hagynom a sávot.

Fogerthy001 2010.03.31. 22:02:57

Igen csak nem ott hagyod el. No mindegy is nem hasogatom a szőrt.

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.04.01. 08:52:30

@Fogerthy001: Lett is volna egy nagy szürke merci a kis fehérből meg a kis feketéből. :-D
De hasogasd csak bátran! :-) Úgy szép az élet, ha zajlik.

titan 2010.04.09. 11:46:39

@Qkac: na, most egy fura helyzet alakult ki, mert megkérdeztem a tanáromat, és ő megerősített abban, hogy rákanyarodni a buszsávra csak akkor, ha következő utcán le is fordulsz jobbra. Kikérdezzük egy harmadik ember véleményét itt a blogon vagy máshol?

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.04.09. 21:46:28

@titan: Szia! Én már rég nem bánnám, ha valaki beleszólna ebbe, mert ez egy eléggé örök kérdésnek tűnik. Amit írsz, az úgy van - egyedül a "csak akkor" kitétel a kérdéses számomra. Azaz, ha belülről (forgalmi sávból) érkezel, akkor az igaz, amit a tanárod is mond, de a besorolásnál a buszsáv használatának tiltása számomra még nem egyértelmű. (Éppen a felfestés miatt is. Mi lehet még az értelme, ha nem ez - hiszen nem pont a kereszteződéssel szemen van fölfestve, hanem egy kicsit odébb, azaz besoroláshoz alkalmas helyen.) Jó lenne, ha valakinek lenne egzakt megoldása a kérdésre. De én is utánanézek mégegyszer!

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.04.09. 21:54:44

@titan: Azt hiszem, nektek van igazatok!
KRESZ 36.§.(8) be. : "...Más jármű erre a forgalmi sávra - a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve - nem hajthat rá. ..."
Ez van. Jogos a kifogás!
Mea culpa!

hcsibesz 2010.04.25. 00:51:41

sziasztok! a buszsávos megmozduláshoz még megjegyezném, hogy az utca, amelyből kikanyarodtál, tudtommal lakó-pihenő övezet, azaz az átmenő forgalom tilos, nem? ez egyébként a közeli benzinkútról is elmondható szerintem. mégis mindenki erre jár, mi is, talán, mert rövidebb :)

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.04.27. 09:26:58

@hcsibesz: Szia! Mindkét esetben igazad van a táblák tekintetében, viszont a lakó- pihenő övezetben csak egyes gépjárművek számára van behajtási tiltás. Egy átlagos személygépkocsinak nincs:
KRESZ 39/A. § (1) Lakó-pihenő övezetbe - a „Lakó-pihenő övezet” jelzőtáblától a „Lakó-pihenő övezet vége” jelzőtábláig terjedő területre - csak a következő járművek hajthatnak be:
....
b) az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsi, a személygépkocsi kivételével a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, a betegszállító gépjármű, motorkerékpár, a motoros tricikli és ezekhez kapcsolt pótkocsi, segédmotoros kerékpár, állati erővel vont jármű és kézikocsi, a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű, továbbá az oda áruszállítást végző legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi,
...
stb.

A benzinkút tekintetében teljesen jogos az észrevétel, ennek ellenére - amíg meg nem büntetnek - továbbra is inkább itt megyek át, mert szerintem ez a kevésbé balesetveszélyes módja a Sárbogárdi útra való rákanyarodásnak. Kicsit odébb, úgy 60 méterniyre két, közel 150°-os kanyarral lehetne abszolválni az odajutást, viszont erre a manőverre nem nagyon számítanak az arra járók, és nagy helyezkedésükben keményen megzúzhatnak :-(

hcsibesz 2010.04.27. 18:52:40

@Qkac: Érdekes, ha utánanéztél biztos így van. Én nem rég szereztem jogosítványt, így (meg hát amúgy is) igyekszem betartani a szabályokat. Az én oktatóm engem elmondott mindenféle figyelmetlen tesze-tosza fiatalnak, amikor egy ilyen utcába be akartam hajtani :) Az igazság valójában viszont az, hogy ezt senki sem figyeli, és valószínűleg sosem büntetnek ilyesmiért. Főleg ha még szabályos is.

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.04.27. 22:10:07

@hcsibesz: Basszus! Vagy csak én "nem bészélni magyar"! Pedig még be is copy-zom! Szóval: ha értelmezem a bemásolt részt, abból bizony az jön, hogy nem ám! Bizony oda általános személygépkocsival valóban nem lehet behajtani! Igazad volt. (Meg az oktatódnak is.)
Eben az esetben viszont itt komoly gond van az előjelző táblázással! Aki ugyanis behajt a Sárbogárdi útra a Fehérváriról, annak számára semmi nem jelzi, hogy az utca végén csak a Bartók Béla út irányába kanyarodhat vissza. Azt hiszem maradok a permanens szabályszegésnél. És kösz, hogy felhívtad rá a figyelmet!
Ma hazafelé megnéztem a benzinkút táblázását. Ellenőrizd Te is, de én ma azt láttam, hogy a kis utcában már nincs ott az 'Átmenő forgalom tilos' az 'Egyirányú utca' tábla alatt - esküszöm, egy hete még én is láttam! Ebből viszont az jön, hogy immáron teljesen szabályosan hajtunk ott át.
süti beállítások módosítása