Qkac 2009.09.21. 07:05

Kellemes reggeli út

A mai reggel jól kezdődik. Békésen, jó tempóban lehet autózni a szokott útvonalamon. A Tétényi-Bartók sarkon az index használatát mellőző VW előttem egy kis anyagot látszik biztosítani a bloghoz, aztán nem is ezért teszem fel, hanem ahogy utána vezet:

A Hamzsabégire történő befordulásnál még érdekesen értelmezi az irányjelző szerepét a kanyarodás előrejelzésében, de utána végig nagyon pozitív benyomást kelt. Jó tempóban, de végig a megengedett sebességhatáron autózik, Amikor a szemközt parkoló busz miatt a szembejövők beszorulnának, előzékenyen lehúzódik, hogy elférjenek. Az ajnácskő utcai csomópontban nem előzi meg a buszokat a forgalom elől elzárt területen, hogy beállhasson a második balra forduló sávba - ez azért nem annyira szokványos dolog: mutattam már rá ellenpéldát korábban -, és ezt követően is szépen, jobbra tartva közlekedik. Látja és érzi a forgalmat maga körül. Ha mindenki így vezetne, biztosan kevesebb baleset lenne az utakon.

És a végén, a Budaörsi útra kanyarodáskor ott a Samara (?). Mindegy is, hogy azért fékez, hogy betartsa az ott előírt 50-et - amit ugyancsak nem nagyon szoktak figyelembe venni: kaszálnak is a rendőrök rendesen időnként -, vagy azért, hogy beengedje az akkor még nem is indexelő mellé kanyarodót. A lényeg az, hogy nem ideges, szabálykövető, előzékeny.

Örül a lelkem.

 

Most viszont irány a Műegyetem rakpart  a szokásos reggeli mega-dugóban. Szerintem lesz mit közzétennem, mire visszaérek.

A bejegyzés trackback címe:

https://urvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr451396038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmower (törölt) 2009.09.21. 10:42:27

Az első esetben szerintem nem vészes az index mellőzése, mivel rögtön húzódik balra, ahogy kezdősik a sáv, így irányjelzéssel sem lett volna senki jobb helyzetben (ettől függetlenül én ilyen helyen is indexelek, már csak megszokásból is). A második esetben pedig, ha jól rémlik nem is kell használni a KRESZ szerint, mivel nincs választási lehetőséged (szintén szoktam ilyenkor is indexelni, de én csak közvetlenül az indulás elött kapcsolom be).

Azon kívül, amiket elmondtál még egy pozítív dolgot emelnék ki: ismeri a motorféket! Valahol ott kezdődik a vezetni tudás, hogy nem villogtatjuk folyamatosan a féklámpát, csak ha tényleg komolyan lassulni vagy megállni akarunk.

A legvégén azért egy picit korán megy át a buszsávba :) (nem mintha én valamikor is megvárnám a kis szaggatottat, mivel szerintem sokkal roszabb az, ha már a forgalmi sávban elkezdek lassítani, mert a szaggatástól már olyan kevés a hely a kanyarig)

Szóval a lényeg, hogy mindenkinek így kéne vezetnie, de szerencsére azt is mondhatom, hogy azért nem egyedi (legalábbis Pesten)

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2009.09.21. 11:05:47

Engem sem zavart különösebben. Bár én mindkét helyen indexelek - nem kerül semmibe!
Ami a buszsávot illeti: valóban kicsit siet vele, viszont kedvére lassíthat, és nem tart fel senki, míg ha vár a rövidke szaggatottra, és pont akkor jön a buszsávban valaki, akkor az kényelmetlenségeket tud okozni.
süti beállítások módosítása