Az a baj a kétsávos(nak tűnő) körforgalmakkal - azon túl persze, hogy túl sok logika nincs bennük, mert ugyan ki is akarna a belső sávban körözni -, hogy a behajtani szándékozók úgy gondolják, a külsőt nekik csinálták. Ezért aztán nem is szívesen adják meg az elsőbbséget.

A probléma csak az, hogy pl. az alábbiakban látható körforgalom - TESCO Megapark, Pesterzsébet, M5 - nem két sávos. Elég széles ugyan az útpálya, hogy két SZEMÉLYautó elférjen egymás mellett, de ettől még nem az. (Nincs is fölfestve - ha valaki még kételkedne.) Egyszerűen arról van szó, hogy a szokványostól eltérően ez egy ötágú körforgalom amiben teherforgalomra - mégpedig nyergesvontatós tehergépkocsik forgalmára - is kellett méretezni az útpályát. Ez pedig ilyen széles aszfaltgyűrűt jelent.

Persze, megoldjuk a helyzetet, hiszen figyelünk egymásra, meg rutinosak is vagyunk eléggé, de ha történetesen eggyel korábban szerettem volna kimenni a körforgalomból, akkor az adott esetben bizony zavart volna, hogy nem adták meg az elsőbbséget:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr912000605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kamela 2010.05.15. 18:22:11

Ez egy nagyon balesetveszélyes helyzet volt.
A másik oldalon, az Auchan-Electroworld körforgalom viszont kétsávos. Én ott ki is szoktam használni. A legtöbbször azt veszem észre, hogy a külső sávban haladók megijednek tőlem (mit csinál ez a hülye a belső sávban), és emiatt egyszerűbben letudom ezt a körforgalmat. Ilyenkor elgondolkozom azon, hogy ha csak az használná a külső sávot, aki a következő kijáraton kilép, mennyivel gyorsabban lehetne haladni, nem lenne torlódás.

titan 2010.05.17. 09:37:54

Izé, a körforgalomra nem vonatkozik az az elv, hogy akkor is kétsávos, ha nincs felfestve, de elfér benne két autó? (v.ö. párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest)

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.05.17. 10:34:11

@titan: Szia! Őszintén szólva nem tudom. Lehet, hogy erre külön ki sem tér a KRESZ. De ebben az esetben ez azért nem játszik, mert ha kétsávos is, akkor is én a 'jobbra tarts' elvet követve szerettem volna a külsőben haladni, merthogy hamarosan elhagynám a körforgalmat. Ott pedig elsőbbségem volt, amit nem adtak meg. Ahogy írom is, kezeljük a helyzetet, meg aki sokat jár arra, az készül az ilyesmire - pont az útpálya viszonylagos szélessége okán.
És Kamelának igaza van: pár száz méterrel odébb sokkal korrektebben oldották meg ugyanezt a szituációt, azonban ahhoz az is hozzá tartozik, hogy a Auchan-Electroworld körforgalom már nem is öt, hanem hat ágú (mert elválasztott útpályás utat is becsatol), ahhoz meg már alapból akkora ívet kellett használni, hogy még a belsőben is megfordul a nyerges. Így ott bátran fölfesthették a két sávot. Ha itt fölfestenék, és bejön egy nyerges - akár csak a külsőbe is -, valószínűleg a belsőben mellette haladó Maruti vezetője igencsak halálfélelemben utazna azon a pár méteren, míg a kamion el nem hagyja a körforgalmat. Itt ugyanis szűk ehhez az ív, és a vontatmány hosszú platója valószínűleg a terelővonal fölött hajózna kanyarodás közben.

Kamela 2010.05.17. 16:35:31

@titan
Ma keresztülhajtottam egy pár körforgalomban, és úgy vettem észre, hogy az újabbak úgy vannak kialakítva, hogy ha a következő kijáraton szeretnél kilépni, nem feltétlenül akadályozod a már bent lévő autót. Viszont én lehetek akármennyire is gyors, a körforgalomban hajtónak nem kell arra számítania, hogy én behajtok elé, és nem adom meg az elsőbbséget (ahogy a tábla is mutatja). Ezért én arra tudok csak gondolni, hogy akkor hajthatsz át így, ha körforgalomban megáll (feltorlódik) a forgalom, de te a következő kijáraton szeretnél kihajtani.
süti beállítások módosítása