Nos, Ő az általam egyik legjobban utált vezető-típus:

  • Relatíve erős és nagy, ugyanakkor nem méregdrága autóval közlekedik.
  • A nagy kocsi kényelme eltompítja az érzékeit, ezért rendre késve veszi észre a kínálkozó lehetőségeket.
  • Nem akar azonban semmi jóból kimaradni, ezért késve ugyan, ám annál agresszívebben kompenzál.
  • Ráadásul a felszaladt adrenalin-szint az átlagosnál lassabban áll helyre nála, ezért a "főétel után" még belefér egy-egy "komolyabb fogás" - amúgy desszertnek.
  • És végül: általában véve sz@rik a kevésbé fontosnak ítélt szabályokra (pl. irányjelzési kötelezettség).

Lássuk hát:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr991780507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

George Jung 2010.02.23. 17:32:59

Ezzel a videóval/autóssal nekem semmi bajom.
A kisteherrel annál inkább, és az ilyenek elé én is index nélkül megyek be.
Tényleg nem érzem úgy, hogy későn reagálna, jobbra tart (!!!), vagyis ha mindenki csak olyan szarul vezetne, mint Ő, én boldogabb lennék.
Ez egy relatíve erős autó?
Hmm, persze lehet, hogy csak nekem van jó napom, és azért nem zavar...
(Az index nélküli előzés és a jobbkezes utca jogos.)

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.02.23. 22:08:09

@George Jung: Szia! Az első szituban még egyet is értünk talán. Kitárgyaltuk már ezt a helyzetet itt a blogon is - mindketten szabályosak vagyunk, nem is vág be (nagyon) elém. Ott engem csak az piszkál kicsit, hogy ha idejében behúzódna, az egyenesen haladni akarók számára nyithatna utat, és a helyzet sem lenne egy cseppet sem kérdőjeles.
A második akciója a Prielle-Szerémi sarkon viszont szerintem védhetetlen, és netto agresszivitás.

George Jung 2010.02.24. 19:22:42

@Qkac:
A Prielle-Szerémi sarok az, ahol a fehér teher elé megy be index nélkül?
A tehernek semmi keresnivalója a belsőben, remélem jól tudom a KRESZ-t.
Aki nem tart jobbra, azt nekem jobbról kell előznöm (tudom, hogy szabálytalan, de a gyomromnak egészségesebbnek érzem, mint az idegeskedést), és azok elé én is index nélkül megyek be.
Ezzel nem azt mondom, hogy ez így jó, csak azt, hogy én ezt -nagyon rossz szó- "fejlesztettem" ki, máskülönben szíjjel b***na az ideg...
Egyszóval: én a videón látható autóst megértem.
Neked pedig soha nem kell kivédeni egy ilyet, mert nincs mit- Te tudod a KRESZ-t, be is tartod, és ahogy lehet, jobbratartasz.

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.02.24. 20:31:35

@George Jung: Szia!
Értem én, de akkor elmondom, hogy én hogyan láttam:
A kereszteződésből balra fordulni két sávban lehet: alapból a külsőbe, de nem tiltja semmi, hoyg rögtön a belsőbe kanyarodj, sőt ... ugye? Nos ő a kanyarodást úgy kezdi meg, hogy a külsőbe tart. (0:46)
Én mellé húzodok, a belsőbe szeretnék kanyarodni (0:47) - nem annyira megelőzni akarom, hanem eltakarodni a kereszteződésből: már elég sokat vártunk, hoyg kanyarodhassunk, valószínűleg hamarosan már indulnának keresztbe a Szerémin.
Ő ezt valószínűleg előzési szándéknak tekinti, vagy egyszerűen csak az előtte haladó kisteher ötletet ad neki; mindenesetre meglehetősen megkésve dönt, és rámhúzva a kocsit (0:49) beteszi magát elém.
Meglehetősen hamar rájön (0:51), hogy tök' fölösleges volt így tennie, mert - ahogy írod is - a kistehernek semmi keresnivalója nincs a belsőben, csak föltartja. Ezért aztán egy kövér gázzal újra kimegy a külsőbe. Annyira a pozíciónyerésre koncentrál, hogy itt már nem is indexel.
S ha már, akkor rögtön utána vissza a belsőbe (0:56) továbbra is index nélkül, és ekkor már a 30-as tábla hatálya alatt.
A gondom ott volt, hogy
amikor bejött elém, engem féjkezésre kényszerített, mert semmi nem utalt arra, hogy kanarodás közben sávot fog váltani, miközben a másik (jelen esetben: én) a kanyarból éppen egy kis gázadással húzza ki a kocsit az előtte addig üresen levő helyre.
amikor úgy dönt, hogy visszamegy a külsőbe, nem csak nem indexel, hanem tükörbe sem nagyon néz, mert az utána következő, akkor jobbra mellettem levő autó vezetője úgy vélte, hogy O.K., ha az előtte haladó a belsőben, akkor ő a külsőben folytatja az utat, és ő is heves gázadásba kezdett ... majd bólintott előre egy hasonlóan heveset. Olyannyira belassul, hogy utána még én is elé tudok besorolni.
A többi már csak a lepörgés szokásos mintája: "kicsit keménykedtem, de legalább gyorsan eltűnök onnan"!
Szóval nekem így tűnt onnan belülről.
Másrészt jó lenne, ha mindig olyan tudnék lenni, mint amilyennek leírsz, de ebben a városban szerintem sokáig nem marad "szűz" az ember. Nekem sem sikerül mindig.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2010.03.12. 17:04:57

qkac!
zöldön mentél át, de bentragadtál a szembejövők miatt, mire ráfordultatok, már vastagon piros volt a lámpa...

gery555 2010.03.12. 19:19:00

bizony, telezöldes kereszteződésbe nem mehet be 1 (vagy 2 - most pontosan nem tudom) autónál több a kereszteződésbe

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.03.13. 09:28:37

@gery555: Ez már jobb! :-) Utána néztem, mert nekem is rémlik valami, de a szabály ennyire nem konkrét, ellenben sokkal egyértelműbb:
9.§(7) - Zöld fényjelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt - forgalmi torlódás miatt - a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni.
Ennyi, és nem több! A fenti videóból RosszQtya állítása nem igazolható - szerintem egyébként nem is jogos, mert ez egy elég hosszú zöld. ... Szerintem :-)

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2010.03.13. 09:32:25

@gery555: és @RosszQtya: Sőt! Sőt! Nézd csak a gyalogos lámpáját a jobb sarokban! Gondolom, amig neki zöld, nekünk sem pirult be! :-)
süti beállítások módosítása