Qkac 2009.09.25. 11:23

A morálról

Annak idején úgy indult a blog, hogy a közlekedési morálról fog szólni. A közölt klippek a tapasztalható morált próbálják tükrözni, ez rendben is van. Most viszont egy olyan klipp következik, ami jeleneteiben apróságokat mutat be (persze ez is vérmérséklet kérdése!), de összefüggésében elég szemét képet ad a honi közlekedők gondolkodásáról.

A szituáció: alárendelt útvonalon jellemzően sokan szoktak érkezni, és az utat legtöbben nem átszelik, hanem rákanyarodnak - a környező forgalmi adottságok miatt jellemzően balra. A főúton legtöbbször nagy a forgalom, és a balról érkezők egy hosszú lejtőről, meglehetősen begyorsulva érkeznek a kereszteződésbe, ergo nem nagyon szeretnek itt udvariasak, előzékenyek lenni, és kiengedni párat a várakozók közül. Éppen ezért "nagy kincs" az ott várakozóknak, ha balról, "fentről" nem jön senki. Én a kereszteződésbe jobbról érkezem a főúton, és látom, hogy szemből nem jönnek, viszont sokan várakoznak az alárendelt úton, ezért villogok, hogy párat kiengedek. Ügyesek, gyorsak, veszik a lapot és élnek a lehetőséggel. A motoros még meg is köszöni! Eddig szép!

Aztán elindulnak föl a kaptatón egy eleve lassú helyzetből, tehát nem túl nagy sebességgel, és elérik a lejtő közepén levő zebrát! A zebrán bal oldalon ekkor már az úttesten áll a gyalogos, de nem mer tovább menni - nyilván ismeri a környéket, rutinos -, és milyen igaza van: az imént beengedettek közül egyiknek sem jut eszébe, hogy most neki kellene egy kicsit lemondania valamiről azért, hogy más is haladhasson. A motoros még egy villanásnyit fékez, de aztán meggondolja magát, és továbbmegy. Ráadásul ez az adott helyzetben ez nem udvariassági kérdés, hanem KÖTELEZŐ lenne (ismétlem: már az úttesten áll a gyalogos - ezzel szerintem eléggé egyértelműen jelzi az átkelési szándékot -, ráadásul mindezt messze nem féktávolságon belül teszi)!

Sajnos, a mellékelt videón a sötétség miatt nem teljesen átlátható a szitu, de a valóságban ennél jobbak voltak a látási viszonyok - a gyalogos nagyjából a kanyart elhagyva már észlelető volt - én legalább is akkor láttam meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr601406015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmower (törölt) 2009.09.25. 15:20:17

Ezt a gyalogost azonnal kitüntetni! Rögtön észreveszi a jelzést, és igyekszik is.

Hát ha a valóságban tényleg jól lehetett látni, akkor abszolút jogos.
süti beállítások módosítása