Régen engem is halálra bosszantott, amikor jó előre besoroltam valahova, majd azt láttam, hogy mások elhúznak mellettem és "bepofátlankodnak" - gondoltam akkor - a sor elejére. Aztán több hasonló tágyban született kommentet elolvasva a véleményem megváltozott: az utat azért építették, hogy járjunk rajta, és amíg szabályosan meg tudom tenni, semmi okom nincs rá, hogy birka módjára várakozzak, ha a másik sáv üres. Ennek sikeréhez csak az kell, hogy az ú.n. zippzár-elv működjön. Az pedig működik! Íme:

 

Akit ez még nem győzőtt meg, annak: az út áteresztő képességét nem a felállók sora, hanem a szűk keresztmetszeten áthajtani képes autók száma határozza meg, az meg még odébb van. Ha egy sorban állunk, akkor is egy perc alatt 100 kocsi megy át, ha két sorban, akkor is. Ha fele-fele arányban állnánk fel, és betartjuk a fent hangoztatott elvet, egyetlen másodpercet sem veszítünk.

Ellenben: ha egy sorban állunk fel, az a sor hosszabb lesz, és esetleg belóg egy korábbi kereszteződésbe, s ezzel dugót okozhat - ahogy itt is történhetne.

Vagy, ha a a józan eszünk helyett másokéra hagyatkozunk, akkor higgyük el, hogy a két sávot azért tervezte oda az, aki, mert kiszámolta, hogy így elegendő autót tud befogadni ahhoz, hogy egy korábbi kereszteződésben ne okozzon a sor dugót! (Mondjuk ez utóbbi magyarázatra azért nem vennék mérget!)

UPDATE:

Van persze ellenpélda is, bár nem nagyon látszik -  a felvétel korán reggel, még párás ablaknál, esőben készült -, ezért írásban is részletezem. Tehát: ebben a kereszteződésben a bal oldali sáv balra kanyarodó. Van ugyan folytatása, de az meg a besoroló. Régebben lehetett menni mindkettőből egyenesen, de a legutóbbi újrafestéskor az egyenesen mutató nyilat már nem rakták fel, és a tudatosságot igazolja, hogy a táblákat is lecserélték, úgyhogy ma a baloldaliból csak balra szabad(NA) menni. Ennek ellenére a videón látható manőver itt rendszeresnek mondható - és távolról sem szabályos, ellenben bosszantó.

(Megj.: a tiltás oka az, hogy a besoroló sáv már rettentő rövid, gyakorlatilag 2-3 autónyi, így az ebből a sávból is egyenesen idulók közül a sokat emlegetett zippzár-elv következetes alkalmazásával is legfeljebb ennyi tudna besorolni anélkül, hogy akadályozná a balra fordulni szándékozókat - ennél pedig itt sokkal többen szoktunk állni. Ezt igazolja a felvétel is: még nincs hat óra, és már állunk egy páran a pirosnál; mi lesz itt egy óra múlva?)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr591388789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmower (törölt) 2009.09.18. 11:04:39

Mindkét résszel tökéletesen egyetértek, és a magyarázatok is pontosak!
süti beállítások módosítása